Lisa - Hulp op maat voor jou

Angelique maakte het echt allemaal mee

Wat ik bijzonder vond aan Angelique was de manier waarop iemand die jou als persoon en jouw verhaal nog niet volledig kent, jouw vertrouwen op een hele bijzondere manier kan winnen en jou het gevoel kan geven dat je veilig bent bij haar.

Wat ik als eerst dacht voordat wij gingen samenwerken was voornamelijk: Is dit wel wat voor mij? Gaat dit wel helpen überhaupt? Gaat het niet allemaal juist erger maken?! De reden hiervan was dat ik voor een hele lange tijd een obstakel in mijn leven had en inmiddels had ik mijzelf al ‘aangeleerd’ hoe ik hiermee om moest gaan, maar het had een enorme grote invloed op mijn leven. In mijn gedachten was er niets in dit leven wat daar verandering in kon brengen. Ik was zo verschrikkelijk gewend aan mijn fobie en kon mij gewoon niet voorstellen dat hier ooit verandering in zou kunnen komen.

Na mijn eerste EMDR-sessie had ik al gelijk antwoord op de vragen die rondspookten in mijn hoofd. De energie die ik toen heb gevoeld was op dat moment onbeschrijfelijk. Ik kon het haast niet geloven wat het met mij deed. Ik moest mijzelf echt overhalen om te accepteren wat er gebeurde. Het ging tegen mijn culturele achtergrond en mijn geloof in. Toch voelde ik genoeg vertrouwen om mezelf open te stellen waardoor ik goed kon zien wat het nou werkelijk met me deed.

Gedurende de andere 3 sessies heb ik beetje bij beetje gemerkt hoe de oorzaak van mijn fobie steeds dichterbij kwam en duidelijk werd, maar tegelijkertijd ik het wel oké vond en het kon verdragen. De confrontatie kwam steeds dichterbij en hoe veel ik mijzelf ook er tegen wilde verzetten, leek het wel alsof dat steeds minder nodig was. Het gevaar, de dreiging, de fobie leek wel te verminderen.

Waar ik het meest aan twijfelde was, of het wel wat met mij zou doen. Het feit dat mijn fobie mij belemmerde in mijn leven, had ik geaccepteerd en daar paste ik mij elke keer weer bij aan. Ik was er aan gewend geraakt en ontwennen was bijna niet realistisch voor mij.
Naarmate ik weer terugkwam voor een sessie en ik merkte wat er zich allemaal afspeelde in mijn hoofd in de tussentijd en hoe ik zelf de confrontatie wel durfde aan te gaan door dus terug te keren wist ik dat het zeker wat met mij deed. Wat precies? Wist ik niet. Maar er gebeurde wel heel veel in mijn hoofd wat ervoor zorgde dat ik verder kon kijken dan mijn fobie zelf.

De 3 grootste voordelen die ik bereikt heb tijdens dit traject zijn:
1. Ik kan benoemen wat mijn soort fobie was, namelijk: slangenfobie.
2. Ik heb mijzelf kunnen overtuigen dat de routine rondom mijn slangenfobie (-tig keer controleren of er echt geen slang was) niet langer nodig is. Het hoeft mij niet meer te belemmeren in mijn dagelijks leven.
3. Ik weet waar mijn slangenfobie vandaan komt, wat voor (letterlijk) veel meer rust zorgt.

Wat voor mij het grootste impact op mijn leven had, was dat ik iets ben gaan geloven wat compleet een andere wending had in vergelijking met mijn culturele achtergrond/geloof.
Ik kan met zekerheid zeggen dat het mijn gevoel heeft veranderd, omdat ik mijn hele leven tot nu toe, al bij het denken aan mijn fobie in paniek raakte en nog altijd niet kon begrijpen waarom ik elke keer weer bij het zien/denken van een slang ik mij zo onveilig en verschrikkelijk angstig voelde.

Het gevoel dat ik na 6 maanden niet meer zo extreem oplettend ben om mij heen en die frustratie dat ik weer niet een normale en fijne nachtrust zou hebben omdat ik het beeld niet uit mijn hoofd kan krijgen, is voor mij nu wel realistisch.

Na mijn ervaring ben ik van mening dat ieder persoon wel eens in zijn leven op z’n minst één zo’n soort sessie zou moeten volgen. De persoon die mij door dit hele traject heeft begeleidt, heeft oprecht mijn vertrouwen gewonnen als persoon zelf in het leven. Zij heeft mij zo in mijn kracht kunnen zetten, niet door het van mij over te nemen, maar door het mijzelf te laten doen en meedenken en mee helpen zoeken naar antwoorden waar ik zelf niet zo snel op zou komen of vinden.

Angelique heeft mij op mijn meest kwetsbare punt die ik mij voor kan stellen, zo veilig genoeg laten voelen tot zo ver dat ik echt durfde om mijzelf te laten gaan in mijn ‘reis’.
Haar betrokkenheid was zo echt, dat ik tijdens mijn grootste confrontatie haar nog altijd naast mij hoorde en kon voelen. Zij maakte het echt allemaal mee.  Zij was mijn anker tussen de terugreis naar mijn trauma en het nu. De energie die ik tussen haar en mij voelde was echt ongelooflijk sterk.

Ik ben oprecht dankbaar en opgelucht dat ik deze reis doorlopen heb, waardoor mijn leven nu een stuk makkelijker is en ik eindelijk goed slaap en me uitgerust voel.